Bergs Potter samt hur du planterar om dina växter

Det är mitten på februari och man känner redan nu hur solens strålar värmer och tankarna förs mot våren. När vi på Säde började fundera på vad vi ville ha för nyheter i butiken och nätbutiken våren 2021 så var det en självklarhet att nya krukor skulle ingå i sortimentet. Valet föll på Bergs Potter! Scrolla lite längre ned för de bästa tipsen om hur du lyckas med att plantera om dina växter i vår!

Säde

16.02.2021
Bergs Potter samt hur du planterar om dina växter

 

 

Bergs Potters historia började år 1942 när Victor Berg ärvde en keramikbutik i Köpenhamn. Han började sälja krukor och växter som snabbt blev populära och den lilla butiken blev snabbt för liten. Två nya startades och allt gick bra. När Victor blev till åren tog hans två barn, Steffen och Sysser över företaget. Även syskonen Berg var entusiastiska över krukmakeriet och besökte Skandinaviska slott för inspiration. I ett gammalt trädgårdsskjul hittade de en kruka som senare gett inspiration till deras flagship-kruka, Copenhagen krukan. 

Syskonen Berg reste till Europa för att hitta det bästa krukmakeriet. I Toscana i Italien hittades det de så länge sökt efter, skickliga och idérika krukmakare. Krukorna gjordes av den bästa terrakottan och de började importera krukorna till Danmark. Sedan dess har det skett ännu en generationsväxling och företaget bara växer. Ännu idag, 75 år senare tillverkas Bergs Potters lerkrukor i Italien av den allra bästa leran, och säljs nu även i Finland. 

I sortimentet hittar du krukor i olika modeller och storlekar. Lerkrukorna finns i de tre färgerna ljus lera, rosa och grå. Den gråa färgen har Bergs Potter själva tagit fram. Förutom dessa finns även de glaserade färgade krukorna i grönt, gult, blått, svart och vitt. Alla modeller och färger är sådana som passar den skandinaviska stilen.

Lär dig mera om tillverkningen av Bergs Potters krukor HÄR

 

Det är snart dags att plantera om dina växter hemma. Den bästa tiden att plantera om är nu i början av våren när solens strålar börjar värma och dina krukväxter är lite trötta efter vintern. Vi har gjort en snabb guide i hur du planterar om hemma så att det går så smärtfritt som möjligt. 

Viktigt att tänka på redan dagen innan är att vattna dina växter så de är fuktiga vid omplanteringen, samt att blötlägga krukorna ifall du använder dig av lerkrukor. Genom att blötlägga krukan stänger du keramikporerna och krukan drar inte i sig fukten ur jorden. Glöm inte att den nya krukan helst ska vara ca 2 cm större i diameter än den gamla ifall din växt ännu växer.

  • Lossa försiktigt på den gamla krukan, du kan försiktigt slå den mot en bordskant och var försiktig med rötterna.
  • Ta bort gammal jord och klipp bort skadade rötter.
  • Om du använder en stor kruka kan du sätta lecakulor eller liknande i bottnen annars sätter du lite jord i bottnet av krukan, sätt i rötterna och fyll krukan med ny jord.
  • Slå eller skaka krukan lätt för att jorden ska falla på plats kring rötterna i krukan. 
  • Vattna rikligt och sen är du klar!

Om du använder dig av lerkrukor kan det vara bra att komma ihåg att vattna oftare eftersom jorden torkar snabbare i lerkrukor än i plastkrukor.


Vi önskar dig lycka till med dina växter och hoppas du ska hitta vackra krukor i vår nätbutik, klicka HÄR för att komma till våra krukor.